“Asbjørn Kloster” i Porsgrunn

Dette bildet viser bygget “Asbjørn Kloster” i Porsgrunn i 1983. Huset var opprinnelig et møtelokale for avholdslosjen i Porsgrunn, og oppkalt etter en av avholdsbevegelsens grunnleggere. Dette huset ble senere overtatt av Porsgrunn kommune, hovedsaklig til bruk for byens musikkorps. Etter en oppussingsdugnad i 1986 brant huset ned. Bruk av varmepistol førte til ulming i en vegg. For forsikringspengene, og med god hjelp fra korpsene, fikk man bygd det fine bygget som idag heter “Asbjørn Kloster”.
FOTO: HENTET FRA TELEMARKSAVISAS FOTOARKIV
TEKST: PER STIAN B. KJENDAL

Kommentarer

Huset ble i en lang periode brukt som gymnastikksal for Østsiden skole, fram til 1983 da det ble bygget ny gymsal ved skolen.

Blant oss som gikk på margarinkassa (øssia-skolen) på 50 og 60-tallet, ble vel “Gymnastikken” ofte omtalt som det reneste torturkammer :-)
Null isolasjon for vinterbruk, tilsvarende lite varmt vann til dusjing, og alldeles ikke noe annet enn “naturlig ventilasjon” til å fjerne lukta av 25 par svette gymsokker …
Men – godt naboskap på veien mellom kassa og gymmen – Knutsen’s bakeri i Baumannsgate, og Tollskovens Mineralvannfabrikk rett over gata for gymnastikken … og Linnea’s kolonial på hjørnet Bjørntvedtgata/Grensegata.
Det hendte vel at til og med Hannestad ikke hadde like mange med seg i formasjon – hver gang … 0 :-))

Hei!
Ja dette bygget var ikke greit. Vi hadde også gymnastikk, med Olav Soltvedt som lærer. Jeg er ikke helt sikker på hva vi lærte, men noe var det vel.

Soltvedt – som i ‘overlærer’ ? … eller sønnen ?

(:-)

Det må ha vært den eldre! Han som jeg lærte å svømme av på Nystrand!
Noen som husker Birger Prøis-Andersen? Han lever fortsatt og representerer Venstre i Kommunestyret!? Han hadde vi som klassestyrer og han var meget flink!

c.

Hei!
Jeg mente selvsagt overlæreren. Sønnen er jo født omtrent samtidig med meg. Han var jo veldig bra og har du aldri lurt på hvorfor det heter Olavberget?

Synd og skam, men den visste jeg ikke ! – badeplassen vi kaller Olavsberget er altså oppkalt etter Olav Soltvedt ?? Artig ! :-)

Prøis-Andesen er for meg et navn som henger ved en kollega av faderen, i gamle “Creditbanken”, men denne er vel en slektning da kanskje.
Er jeg helt på vidda N-K, eller bodde Soltvedt i på dine barndomstrakter ?
– nærmere byen kanskje – Jonsokgata ? Sønn overtok vel …

Vi (1950-årgangen) fikk en helt fersk klassestyrer – Hans Trygve Hannestad fra Mandal. Han var også uhyre dyktig, men en j.. til å nappe oss i “kinnskjegget” når vi var urolige !
Ja – ikke jeg selvfølgelig … 0 :-))
HTH var opptatt av “fysisk fostring”, og vi var mye i ‘klosteret’ – men han delte faktisk vår frustrasjon over de elendige forholdene, og det ble like ofte en joggetur over øvre Bjørntvedt, eller skitur i Urædd-løypa.

Ellers var det nok ikke enkelt å være vår religionslærer å hete Engle Kronberg-Hansen !!
(:-)

Hei igjen,
bare noen korte ord i en travel morgenstund.
Ikke si mer om EKH. Vi hadde han i kristendom siste time lørdag da jeg gikk i 6 og 7 klasse. De historiene som fortelles om han er sanne, alle som en. Jeg vet ikke om han var gift og hadde barn etc. Men vi skal skåne dem for videre historier. Han er et typisk bilde på en i bunnen bra mann som får en gal jobb på verst tenklig tidspunkt!

Nei da … bare at – :-)
…. den merkelige følelsen krøyp lissom litt innover meg igjen, når jeg oppdaget et navneskilt på en dør her i Kragerø for en del år siden !!

Så vidt jeg har forstått, ‘navnet’ til en vel ansett mann i Frelsesarmé-kretser her.

Fortsatt god helg !

Bildesamlingen (656 bilder)

 

Porsgrunn (129 bilder)

 
Annonse

Nye bilder