Heilo i Rauland

Dette bildet viser Heilo turisthytte på veien mellom Rjukan og Rauland på 1950-tallet. Øvre Telemark har til alle tider vært et populært reisemål for turister. Å reise her på sykkel må være en fin måte å oppleve den flotte naturen på.

FOTO: GAMMELT POSTKORT

TEKST: PER STIAN B. KJENDAL

Kommentarer

Heilo Turisthytte ble drevet i mange år av Gro Vågen.Vi hadde hytte i nærheten,og som barn var jeg stadig på besøk og kjøpte brus.Gro døde på begynnelsen av syttitallet,og eiendommen ble solgt og brukt som firmahytte.Den staselige bygningen til venstre var firmahytte på den tiden (for KNA ?? ).

Ser ut til å være tjernet ikke langt fra Vierli ? Mot Rjukan når man kommer fra Krossen. Gro Vågen var sikkert søstera til Einar Vågen, kaptein på “Fjellvåken” på Møsvatn, for en del år tilbake. Trafikerte Skinnarbu – Mogen. Husker det ble huskestue en gang vi skulle innom Unni Coward, husker ikke hva eiendommen heter. Det blåste noe uhøflig, Fjellvåken ble slengt til alle kanter, det ble ølfludiumet også, ei halv kasse med bayerøl ble berget i fanget på kameraten min. Ølet som ble snappet lynkjapt i lufta hos Cowward, fikk vi beholde. Spanderte på Vågen når vi kom til Mogen. Tror Tore Lien fikk noen klunker av ølet også. Godt smakte bayerølet i stormen på Møsvatn.

Tjernet heter Torvetjønn og ligger 2,5 km fra Vierli mot Rjukan.

Husker godt “Fjellvåken” eller Fjellbråken som den ofte blei kalt pga. støynivået i kahytten.Var med på tur i august 1972,foretrakk å sitte på dekk og fryse fremfor å sitte inne og bli hørselskadd.Overnattet i telt på Mogen.En klassekamerat,Egon Vee Haugen,og jeg ble sultne utpå natta,og i stummende mørke fant vi ei knøttlita bu der vi klemte oss inn og inntok en boks kald bacalao +øl og dram.En kulinarisk opplevelse!En opplevelse var det også dagen etter,da vi oppdaget at “kafeen” var en (heldigvis) utedass som var tatt ut av bruk.

Det jeg mente å skrive var “at kafeen var en utedass som heldigvis var tatt ut av bruk”.Rart hva man får seg til å skrive når man har vært på nattskift.

Den staselige hytta til venstre på bildet tilhørte Bo-bussene, men er nå i privat eie.
Har hatt mange fine turer med familien på denne hytta både sommer og vinter.
For å få strøm i hytta måtte man legge mynter på en automat som holdt kontroll med forbruket.
Har faktisk ett bildet av denne hytta fra andre siden inne her på origo, der sitter jeg på panseret til en gammel god Opel.

Gro Vågen var tanta til Einar Vågen`s far.

Vinje (19 bilder)

 

Bildesamlingen (656 bilder)

 
Annonse

Nye bilder